Skorzonera
Pieczony wężymord |
Okazało się, że skorzonera to zapomniane polskie warzywo. Jej alternatywna nazwa – wężymord – podoba mi się jeszcze bardziej. Nasuwa od razu skojarzenia z Wiedźminem i tajemniczymi bohaterami mitologii słowiańskiej.
Wężymord poza piękną nazwą ma też sporo witamin: E, B1, B2, PP, C, a także potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten.
Skoro więc jest taka zdrowa i słowiańska – musieliśmy spróbować!
Jak to się je?
Najpierw trzeba skorzonerę obrać. Trzeba to robić w rękawiczkach, ponieważ wydziela lepki, mleczny sok, który był uważany za antidotum na ukąszenie węża (stąd wężymord).
Po obraniu musimy szybko skropić warzywo sokiem z cytryny, żeby nie straciło pięknego, jasnego koloru. Potem nacieramy je oliwą, solimy i wrzucamy na dwadzieścia minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni.
My zjedliśmy z prostym sosem czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek i sól).
Było zaskakująco dobre! Skorzonera jest nazywana zimowym szparagiem i faktycznie, coś w tym jest. Spróbujcie koniecznie. A może znacie, tylko my jesteśmy tak słabi w warzywologii?
http://bonavita.pl/skorzonera-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie
http://bonavita.pl/skorzonera-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie
http://bonavita.pl/skorzonera-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie
http://bonavita.pl/skorzonera-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie