Skorzonera, czyli zupełnie nie na temat

Skorzonera

wężymord
Pieczony wężymord
Dzisiaj zmieniamy temat. Nie będzie o niepełnosprawności, chorobach, problemach. 
Za to podzielimy się najnowszym odkryciem kulinarnym. Jak to bywa z odkryciami, natknęliśmy się na niego przypadkowo. Ot podczas zakupów w okolicznym Lidlu, wpadło mi w oko dziwne warzywo. Ni to pietruszka, ni to chrzan. Podłużne, ciemne korzenie, właściwie niezbyt apetyczne.
Ale że w odróżnieniu od Błażeja, który jest tradycjonalistą jedzeniowym rodzice lubią nowości, to kupiłam. Przyznam, że spodobała mi się głównie dziwna nazwa. Skorzonera. 

Okazało się, że skorzonera to zapomniane polskie warzywo. Jej alternatywna nazwa – wężymord – podoba mi się jeszcze bardziej. Nasuwa od razu skojarzenia z Wiedźminem i tajemniczymi bohaterami mitologii słowiańskiej.

Wężymord poza piękną nazwą ma też sporo witamin: E, B1, B2, PP, C, a także potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten.

Skoro więc jest taka zdrowa i słowiańska – musieliśmy spróbować!

Jak to się je?

Najpierw trzeba skorzonerę obrać. Trzeba to robić w rękawiczkach, ponieważ wydziela lepki, mleczny sok, który był uważany za antidotum na ukąszenie węża (stąd wężymord).

Po obraniu musimy szybko skropić warzywo sokiem z cytryny, żeby nie straciło pięknego, jasnego koloru. Potem nacieramy je oliwą, solimy i wrzucamy na dwadzieścia minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni.

My zjedliśmy z prostym sosem czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek i sól).

Było zaskakująco dobre! Skorzonera jest nazywana zimowym szparagiem i faktycznie, coś w tym jest. Spróbujcie koniecznie. A może znacie, tylko my jesteśmy tak słabi w warzywologii?

potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten

http://bonavita.pl/skorzonera-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie

potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten

http://bonavita.pl/skorzonera-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie

potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten.

http://bonavita.pl/skorzonera-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie

potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor i karoten.

http://bonavita.pl/skorzonera-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie

@Wszechświat Błażeja 2021